Hírek

A Masat-1-et 2012. február 13-án, több műholddal együtt, az Európai Űrügynökség Vega-1 nevű hordozórakétája 1450 km földtávolpontú (apogeum) és 310 km földközelpontú (perigeum) ellipszis pályára helyezte.

Az Európai Únió egy direktívájának megfelelően, melynek célja az űrszemét keletkezésének megakadályozása, kerültek erre a pályára. Ilyen magasságban a műhold várható élettartama 1-4 év a felső-légkör állapotától függően, mivel jellemzően a CubeSat osztályba tartozó műholdak oktatási illetve technológiai kísérlet célzattal készülnek (bár ez a tendencia mára megváltozott, mivel egyre több épül kereskedelmi, üzleti céllal), így a fejlesztők célkitűzései 3 hónap – 1 év alatt teljesülnek.

A műholdak magasságának csökkenése ilyen magasságban elsődlegesen a légköri súrlódás miatt következik be. 300-400 km magasságban ugyan nagyon ritka a légkör (közel tökéletes vákuum), de a műhold 27-28 ezer km/óra sebessége miatt ezen ritka légkör is jelentős fékező hatást fejt ki.

Az 1. ábrán a Masat-1 apogeuma és perigeuma van ábrázolva a Föld felszíntől mérve 2012. február 13-tól 2015. január 15-ig. A 2. ábra ugyanazt ábrázolja 2014. szeptember 1-től 2015. január 15-ig.

Masat-1 Decay 2012.02.13-2015.01.15
Masat-1 Decay 2014.09.01-2015.01.15

Ezen ábrák az AGI STK 10 program ingyenes változatával készültek. A program a pálya adatokat TLE-kből számolja. A program ezen verziója nem használ semmilyen légkör modellt, a műhold süllyedését a TLE-ben található drag-term (süllyedési faktor) alapján számolja. Az adott időponthoz tartozó perigeum és apogeum mindig az időben legközelebbi TLE-vel számolja ki a program. Tehát 2014. szeptember 1-ei időponthoz a szeptember 1-i TLE-t használja a szeptember 2-ai időponthoz a szeptember 2-ai TLE-t használja és így tovább. A görbe alapján úgy tűnhet, hogy a műhold időnként emelkedik, ezen jelenség abból adódik, hogy a NORAD bizonyos pontossággal tudja meghatározni a műhold pozícióját továbbá a TLE adatait feldolgozó algoritmus sem tudja tökéletesen visszaállítani a pálya adatokat a TLE-ből.

A műhold, akkor lép be a légkörbe, mikor eléri az úgynevezett Kármán-vonalt, mely 100 km-es magasságban van. Ez a Masat-1-nél 2014. október 29-ei TLE-vel számolva 2014. december 23-án következik be. Ahogy közeledik a légkörbe lépés, úgy ez az időpont változni fog. Jelenleg azt lehet mondani, hogy a Masat-1 2014. december 15. és 2015. január 15. között fog belépni a légkörbe és elégni. Addig a Masat-1 tovább készít a Földről fényképeket és gyűjtjük a fedélzeti rendszerek adatait.

Hödl Emil Viktor

Nyílthelyi Fifikus Fizikus Feladatok fizikaverseny

12 csapat részvételével a Nyílthelyi Fifikus Fizikus Feladatok fizikaverseny sikeresen lezajlott Szigligeten. A versenyző csapatok lelkesen oldották a Masat-1 korábbi adataival kapcsolatos feladatokat és vették a műhold jelét is. A “beacon” üzenetben sugárzott számok a fizikushallgatók körében népszerű Fizikus induló kiválasztott szavainak sorszámát jelentették, melyek kezdőbetűiből állt össze a megfejtés: “kreatív fizikaverseny”.

Nyílthelyi Fifikus Fizikus Feladatok fizikaverseny

A több mint 20 éves múltra visszatekintő Nyílthelyi Fifikus Fizikus Feladatok fizikaverseny 2014. április 30-a és május 4-e között kerül megrendezésre. A verseny során lelkes BME-s és ELTE-s csapatok érdekes kísérleti és elméleti fizikai kérdésekre próbálnak választ találni. Idén a Masat csapatnak köszönhetően, a versenyzők a Masat-1 jelét is venni fogják, és a Masat-1 aktuális és korábbi adataival kapcsolatos különböző feladatokat fognak megoldani. Ezek közül az egyik, hogy a műhold adásának „beacon message” részében elrejtettünk egy titkos üzenetet, melyet a csapatoknak meg kell majd fejteni.

Két év után először volt szükség a tartalék fedélzeti számítógépre

2014. március 5. helyi idő szerint 11:36-kor a Masat-1 fedélzeti számítógépe átváltott a redundáns párjára, az átállást feltehetően egy Single Event Latch-Up okozta, így most a másodlagos – az elsődlegessel teljesen egyenértékű – egység látja el a feladatait. Az alrendszer és így a Masat-1 működése azóta is zavartalanul folytatódik, tehát az átállás sikeresen megtörtént, a redundáns rendszer kiválóan vizsgázott.

Meghívó – Műegyetemi fiatalok az űrben

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Magyar Asztronautikai Társaság a Masat-1 műhold második születésnapja alkalmából „Műegyetemi fiatalok az űrben” címmel rendezvényt szervez a Műegyetemen 2014. február 13-án, amelyen minden érdeklődőt szeretettel várnak.

14.30-kor – amennyiben az időjárás engedi – rádióamatőrök felbocsátanak egy héliumos ballonra helyezett jeladót a BME I épülete elől, amely a „Happy Birthday Masat-1″ üzenetet fogja sugározni.

A 15.00-kor kezdődő előadásokon többek között szó lesz a Masat-1 műhold elmúlt éves eredményeiről, az Európai Űrügynökség által meghirdetett rakéta- és ballonkísérletek műegyetemi sikereiről, valamint a műholdas adatok kutatási és gyakorlati alkalmazásairól.

A Műegyetem hallgatói és fiatal kutatói nem csak szóbeli előadásokat tartanak, hanem 16.30-17.30 között poszterek segítségével, kötetlen beszélgetésen is beszámolnak érdekes eredményeikről.

A BME I épületében ezen a napon reggel 10-től megtekinthető lesz a Magyar Asztronautikai Társaság „Világűr emberközelben” című kiállítása, valamint bemutatásra kerülnek a Masat-1 műholddal kapcsolatos relikviák is.

Időpont és helyszín

2014. február 13., csütörtök, 15.00-18.00, BME I. épület, I.B.025.
(1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.)

Regisztráció

A rendezvényen való részvételhez kérjük, regisztráljon az alábbi oldalon:
https://www.vik.bme.hu/ursikerek

A rendezvény programja

14:30 Ballon engedése a Masat-1 születésnapjának a tiszteletére az I épület elől
15:00-16:30 Előadások (I.B.025.)
Levezető elnök: Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára

 • Megnyitó – Kovács Kálmán, a BME EIT igazgatója
 • Köszöntő – Solymosi János, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke
 • A Masat-1 elmúlt egy éve (Dudás Levente, BME VIK)
 • Masat-1 hatása és jövőképe (Horváth Gyula, BME VIK)
 • Űrbiológia a felhők fölött (Grósz Veronika, BME VIK)
 • Mit csinál a Gekko egy rakétán? (Lőrinczi Ottó Botond, BME VIK)
 • GPS, a műholdas helymeghatározás eszköze és egyéb széleskörű alkalmazásai (Tuchband Tamás, BME ÉMK)
 • Műholdakkal az olvadó antarktiszi jég nyomában (Kiss Annamária, BME ÉMK)
 • Számítógépes pályatervezés a Naprendszerben (Varga Gábor, BME GPK)
 • Poszter-előadások egy percben (felkért poszter-előadók rövid ismertetője)
 • Zárszó: Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja
16:30 Masat-1 relikviák bemutatása (I épület, aula)
16:40-17:30 Poszter-előadások és kötetlen beszélgetés (I épület, aula)
10:00-17:30 Kiállítás: a Magyar Asztronautikai Társaság „Világűr emberközelben” című poszter-kiállítása és műegyetemi kutatások bemutatása